Maassluis, Maarten en Monika

 Sinds jaar en dag is Maarten 't Hart de schrijver die Maassluis heeft vereeuwigd. Maar wat weinigen weten, ook Monika Sauwer heeft Maassluise roots. Haar moeder, die ze portretteert in 'Héloïse en het Inwonen', als vervolg op 'Een liefde in 1945', was de dochter van de Maasluise huisarts dokter Melchior.

 Die Maarten 't Hart goed gekend heeft. Hij las 'Héloïse' en schreef: 'In al zijn onopgesmukte eenvoud is het een verbazend goed gelukte roman geworden - zo je al van een roman kunt spreken bij zo'n autobiografisch boek.'

 Op het omslag van het boek staat een portrettekening van Héloïse uit 1944.

 Er ontwikkelde zich tussen Maarten en Monika een kleine correspondentie over de beschrijving van de wandeling naar de haven in hun plaats van herkomst. Die Maarten besluit met: 'Ik kan me niet herinneren je moeder ooit bewust gezien te hebben. De tekening voorop de omslag is fraai, maar is die ook gelijkend? Zulke mooie vrouwen had je helemaal niet in Maassluis.'

 Het boek beschrijft het verdere leven van Héloïse, haar dochtertje en echtgenoot, een reclameschilder in het arme, naoorlogse Nederland.

  'Héloïse en het Inwonen' (150 pagina's) is verschenen bij de kleine uitgever Avanti en de bestellen door een mail te sturen naar yolnus@xs4all.nl De prijs is 15 euro inclusief verzendkosten.