Het nieuwe nummer van Tijdschrift Terras heet 'Door de nacht'. Er komen veel grenzen in voor. Zoals die bij Port Bou tussen Frankrijk en Spanje, waar Walter Benjamin de hand aan zichzelf sloeg. Breyten Breytenbach schreef er zijn 'Eine kleine Nachtmusik' over.
Dag, nacht, grenzen. Waar je je bevindt bepaalt wie je bent. In de nacht is dat onzeker. Tussen landsgrenzen net zo. In een stuk uit 'Off the map' van Alistair Bonnett groeit het Niemandsland tussen twee grensposten uit tot een rijk van de geest, waar je ontsnapt aan al wat je bindt. Een 'aan de regels ontsnapt gebied' zoals tussen Panama en Costa Rica of Senegal en Guinee. Wat het met de bewoners daar doet?
Hij stapt van zijn fiets en vraagt aan een vrouw ‘Is dit Guinee?' 'Ja.'
Dan stelt hij, verbaasd dat ze Frans verstaat nog een vraag: 'Is dit Senegal.' En weer luidt het antwoord 'Ja.'
Hij bevindt zich in een betoverde streek, het kasteel waar Doornroosje sluimert.
Niemand die dat beter weet dan kinderen. Zij kennen de verschillende lettertypen van de wegwijzers, het verschil tussen Belgische en Nederlandse bakstenen. Baarle Nassau en Baarle Hertog vormen samen een open kindermond.
Zijn we nu? Nee, dit is alweer.
Wie herinnert zich niet de vrouw die jarenlang in het Niemandsland op Schiphol leefde. En werd niet het Spookschip zonder thuishaven de Yorikke bij Ben Traven geheel bemand door ‘sans papiers’? Statenloos geworden doordat ze na de Eerste Wereldoorlog ver van huis waren?