de torens van de gedenkkerk, overal in Wiesbaden zichtbaar
het grafmonument
boven op de Neroberg

Elisabeth

 Overal in Wiesbaden zijn de vijf vergulde koepels van de Orthodoxe kerk te zien die hertog Adolf van Nassau liet bouwen voor zijn in het kraambed gestorven vrouw Elisabeth, een nicht van de Russische tsaar Nicolaas de Tweede. Dezelfde die later door de Sovjets werd vermoord. Ze was negentien, ook haar dochtertje stierf (1845).

 Adolf koos de berg om de gouden spitsen vanuit zijn slot aan de Rijn altijd te kunnen zien. Daar ligt ze, met haar dochter. Het marmeren beeld herinnert aan dat van Luisa van Pruisen in Berlijn.
De kerk is een staaltje van retro-bouwkunst dat doet denken aan onze Pierre Cuypers. En wordt nog steeds door Russen bezocht. Toen ik er vanmiddag was telde ik vijf Russische vrouwen, elegante dames die de ikonen begroetten.
Elisabeth leeft.
Er is een pastorie bij de kerk en een begraafplaats. In 1896 bezocht de tsaar met zijn familie het graf en de kerk en besloot het hele complex te kopen (uit eigen middelen). En tot vandaag is de Heilige Elisabeth-kerk eigendom van de Orthodoxe  kerk en valt onder de bisschop van Berlijn.
De kerk ligt vlakbij het eindpunt van de Nerobergbahn.
De twee horen bij elkaar.     

 

Tags: