niet alles lukt meteen
het fototoestel
bladeren door de resultaten

Doe-het-zelf camera

 Sinds afgelopen weekend (tot 30 maart) hangen vier Luikse musea vol foto's, ook op tal van andere plaatsen in de stad worden foto's geëxposeerd op het thema 'Territoires'. Kortweg, laten zien hoe mensen zich een stukje wereld toe-eigenen. Dat varieert van foto en videoreportages over vluchtelingen tot idyllische tuintjes (mentaal territorium), van terrains vagues tot verminkte plaatsen.

 Ontroerend is het project dat op een aantal scholen in de regio is uitgevoerd en dat te zien is in de Saint Antoine-kerk achter het Bisschoppelijk Paleis. Daar wordt je eerst op film uitgelegd hoe je voor geen geld het goedkoopste zelfbouw fototoestelletje kunt maken. En hoe je er mee werkt.. Precies zo is het de afgelopen maanden aan honderden schoolkinderen uitgelegd en hier zie je de resultaten. Van buiten zit een op een houten voetstuk gelijmde, ronde kartonnen huls. De binnenkant van de camera bestaat uit een plastic busje (zoals gebruikt voor fotorolletjes), waarin een gat gemaakt is met een schaar. Daarop plak je een stukje zilverpapier. In dat zilverpapier prik je een gaatje.

 Dit busje is beweegbaar in de kartonnen huls. Achterin het busje leg je nu een stukje gevoelig fotopapier.Je opent de sluiter van je toestel door het gat in het fotobusje heel even voor het gaatje in het zilverpapier te schuiven. En dan weer weg. Je foto is belicht!Wel heel toevallig is nu dat komende week een nieuwe editie verschijnt van 'Rederij Hofland', het unieke boek waarin Henk Hofland zeven jaar geleden een hele reeks van dit soort eenvoudige doe-het-zelf apparatuur demonstreerde. Deze camera had er in kunnen staan.

Tags: