Waar straatnamen zijn, zijn ooms en tantes. We hadden het er zondag in de tram over. Hoe een levenslang gebruikte straatnaam z'n eigen leven leidt. Voorbeeld was de Sportlaan, waarmee Muzenstraat begint. De nadruk verschuift. Pas nu besef ik dat de laan naast de tankgrachten z'n naam dankt aan het houten Houtruststadion dat verdween. Onze tram reed zondag niet naar de Hoornbrug, en ging niet linksaf over de Geestbrug naar Oom Bob. Hoornbrug zegt 'Delft'. Voetballer en dichter Arjen Duinker schreef voor ons: ‘Lijn 1 voor een Delvenaar’:
Haagweg, net na de Hoornburg:/ Kijk, daar wonen oom Wim en tante Luus,/ Ze hebben een kas met bijzondere orchideeën,/ Oom Wim rookt er aardig op los.
Verderop zeggen: de Wenckebachstraat,/ Daar ben ik laatst met Heleen nog geweest/ Bij Edith en Chris die flauwe grappen maakte.
Van Musschenbroekstraat: Tjeerd is jarig,/ In de Oldsmobile van zijn vader naar de Cineac,/ Op de terugweg aangereden, hoek Rijswijkseweg.
Het Zieken: uitstappen en naar de Weteringkade/ Met Alfred, zijn ouderlijk huis, hij is/ Fan van Reve en Mishima,/ Heeft Indonesisch gestudeerd.
Bierkade: Piet Hein komt met de boot uit Delft/ En gaat van boord waar ik soms/ Het nodige drink met Kees, Euf en Emjee.
Buitenhof: een paar haringen, kroket bij Dungelman,/ Colaatje op de Plaats, kleren/ kopen met mijn moeder/ Bij de Bijenkorf, Schröder of de Bonnetterie,/ Boeken kijken op het Noordeinde,/ Door naar Meermanno.
Bij voetbalclubs als ESDO, Maasstraat,/ Cromvliet, Quick, Laakkwartier, GDS, ADO, / Texas, VUC,/ Archipel, ODB, DEVJO, DUNO, GONA, Marathon/ Of HVV geraak ik zonder lijn 1.