Opsommingen

 Hoe een schijnbaar willekeurige reeks voorwerpen, woorden, een samenhang krijgt.. De dichter weet er van. Wat 'associatie' genoemd wordt verbouwt steeds opnieuw de wereld. In 2017 schreef K.Michel in Maastricht vier gedichten, die vertaald werden door David Colmer. Een ervan heet 'Schaduwstemmenfeiten' en begint zo:

 'De ramen van de school/ staan open/ Op het pleintje ernaast/ is het vrijmarkt/ Wij zitten op een terras/ vlakbij het podium'.

 En dan, halverwege:

 (...) 'Twee voor een euro/ Uberhaupt schrijf je met een umlaut/ Rome werd in één dag gebouwd/ Alle wegen leiden naar de kassa/ Bis bis, niet goed, geld weg/ 'Patatje oorlog?' 'Ach doe mij een bal'/ Gisteren was ik de draad kwijt/ 'Zet je bril dan ook op'/ Gisteren trok ik per ongeluk de stop uit het bad/ 'Ligbad, voetenbad?'/ Nee, buitenbad/ 'Relatief, allemaal relatief'/ Zeker weten/ Het leven - zeg je dan - is net een lul/ keihard en veels te kort/ Ja, dat vind jij, ik heb zo mijn eigen opinies/ "rabarber rabarber"/ doet het koor altijd in de opera/ 'Wablief'/ Door zijn klapbandachtige niesbui/ beslaat dus mijn bril/ Geen hand geen steek/ geen sikkepit... Attentie/ hier volgt en mededeling:/ Feiten eten graag stenen/ feiten krijgen de blues/ leugens hinken op twee benen en/ hebben nooit schijt aan de buren/want de maat is altijd half half vol/ 'Doet het zeer?'/ 'Ach welnee, alleen als ik lach'

(...)  

Tags: