Nerveuze vrouwen (3)

 Zaten er in meerderheid vrouwen in de inrichtingen voor zenuwpatiënten? Geen wonder, mannen stelden de regels. Vrouwen uit de betere standen hadden genoeg aan wat pianospelen en nuttige handwerken, echt werk zou ze overspannen maken. Wat ze wilden was wat voor mannen normaal werd gevonden, vrijheid, ook in seksualiteit. 

 Eenmaal opgenomen werden ze vastgeketend. Het was de Parijse arts Charcot die besloot ze niet meer te ketenen. En Breuer, collega van Freud, die ze liet praten. Freud was dus niet de uitvinder van de praattherapie.

 Charcot vond het ziektebeeld hysterie uit en maakte het salonfähig. En tegelijk was de fotografie in opkomst, zodat hij zijn werk kon documenteren. Zijn meest fotogenieke patiënte was Augustine, die een soort ster werd, wispelturig, mooi, extravagant. Een profetes die door haar waanzin heen de waarheid sprak. De Parijse Salpêtrière werd een bezienswaardigheid voor deftige dames en heren. Augustine (geb. 1860) speelde begaafd voor gekkin, kon aanvallen krijgen wanneer gewenst. Tenslotte ontsnapte ze, als man verkleed. Nooit is er meer iets van haar vernomen.

 

Tags: