Vanmiddag. Samen met Dave Meijer (1955) bestijg ik de trap in de labyrintische Haagse Galerie Nouvelles Images aan het Westeinde, waar hij vanaf vandaag samen met Piet Tuytel en Ronald Noorman exposeert. Klassieke scene. Hij haalt opeens een tube in een plastic zakje tevoorschijn, doopt een vinger in witte verf en poetst een vlekje op een van z'n panelen weg. Straks is de opening.
Rechtsonder zit nog een zwarte vlek.
'Moet die niet ook weg,' vraag ik. 'Ja, die zat er van het begin. Maar ik laat hem zitten. Hij werkt.'
Toevallige veegjes kunnen bij Meijer doorslaggevend blijken. Weet ik. Ik volg hem al jaren. Het is begonnen met evenwicht, het evenwicht van het Zeeuwse land en de horizon. Hij woont nog steeds in Goes.
Maar vlakken staan steeds vaker uit het lood, komen zelfs naar voren. Afschuiningen treden vaker op. Hij lijkt erop uit het evenwicht te tarten. Het evenwicht van landschap en horizon.
Als je nagaat hoe hij werkt zie je vervolgverhalen. Die beginnen in verflagen, verder worden gebouwd uit zomen, randen – Dave Meijer is een randenman – weggeschilderde eerdere opzetten. Niet te glad.
‘Deze lijkt zowat een interieur,’ zegt hij giechelend. ‘Met een vensterbank.’
'En een gordijn,' vul ik aan. 'Maar niet heus.'
De laatste tijd komt er steeds vaker een dimensie bij. Hij kiest al werkende soms voor een stukje triplex inplaats van een verflaag. Halverwege trompe l’oeil. Heel netjes zagen is het niet wat hij doet. Randjes blijven er. En de spijkertjes waarmee hij het vastzet gaan met hem op de loop. Daar heeft hij plezier in. De schilder wordt timmerman.
Het blijft cirkelen rond het evenwicht. We praten over de muziek van het schilderen. Wat swing is, of Schwung. Het net iets voor de tel gaan zitten of er na. Wachten en hervatten. Met dank aan Han Bennink. Alles beweegt of kan het any moment gaan doen.