Berkel

 Berkel is de naam van een wereldwijd bekende fabriek in weeg-en snij­machines. In de literatuur alleen terug te vinden.. bij wie anders dan Bohumil Hrabal.

 De sierlijk gebaren waarmee de rechterhand van de slager de zwengel draait - dit speelt voor ze elektrisch worden aangedreven - en de linker de plakjes opvangt in tot op de gram afgepaste stapeltjes op een vetvrij papiertje - waren voor mij van­zelfsprekend tot ik deze passage bij Hrabal las. Waarin een zeer gezette vertegenwoordiger van de firma Berkel bij het Prager hotel 'De Gouden Stad Praag' een demonstratie geeft waarbij hij als jongste bediende ademloos toekijkt:

 '...en daar stond me een prachtig rood toestel, een platrond, glanzend snijblad dat op een as ronddraaide en aan het einde van die as zat een zwengel met een handgreep en verder was er nog een draaiknop... en die dikzak glimlachte nu geheel verzaligd naar dit toestel en sprak, welaan dan, de grootste firma ter wereld is de katholieke kerk, die handelt ergens in wat nog nooit iemand heeft gezien of aangeraakt en wat niemand zolang deze wereld deze wereld is, is tegengekomen...'

 Dan noemt hij als tweede ter wereld de firma International van de kasregisters en als derde op de wereldlijst komt Berkel. En zijn demonstratie, waarbij blijkt dat de machine van Berkel per ons zeven en een halve gram bespaart. Zodat de Berkel op een weekverbruik van tien kilo Hongaarse salami driekwart worst overhoudt. Zo staat het in 'Ik heb de koning van Engeland bediend'. 't Is waar, Berkel benadert de Roomse kerk.

 ps. De mooiste slageres die ik ooit zag werkte in Vinaroz, Spanje. Mannen kwamen alle dagen van heinde en ver om haar gespierde blote armen te zien hakken en snijden.  

Tags: