Amerika binnen

 Het is onmenselijk heel kleine kinderen van hun ouders te scheiden, die proberen de VS binnen te komen. Dat dan niet. Maar hoe wel? Hoe zullen die verhalen verder gaan? Worden de gezinnen als geheel worden afgewezen en uitgezet? Hoe anders de immigratie-praktijk is les je in 'Tell me how it ends' van Valeria Luiselli, die als tolk bij de immigratiedienst in New York werkte.

 Ouders zijn er vaak niet meer. Dood, verdwenen. Blijkt als Valeria gearresteerde jongeren zonder papieren ondervraagt. Ze zijn op zichzelf uit Nicaragua of Honduras gevlucht, op kosten vaak van een tante die al in de VS zit.

 'Tell me how it ends' heet haar boekje over haar ondervragingen en de wereld van de straatgangs waar de kids in terecht komen. Dat is wat haar gevraagd wordt. Vaak met de dood. Geen ontkomen aan, Je moet meedoen met de MS-13 of de Barrio 18, anders gaat je broertje eraan.

 Manu kwam met een smokkelaar ('coyote'), betaald door zijn tante. Een jongen kost 4.000 dollar een meisje 3.000. Van Honduras naar Guatemala per bus, dan naar de Mexicaanse grens, naar Arriaga en dan naar de Amerikaanse grens.

 En daar begint het pas. Ze krijgen allemaal te maken met de MS-13 of de Barrio 18, bendes die ook met elkaar in oorlog zijn. Meisjes worden eerst seksueel aangepakt of tot liefje gemaakt. Jongens krijgen te horen dat hun zusje, nichtje of vriendin verkracht zal worden als ze niet meedoen.

 Mevrouw Trump zou eens zo'n verhoor moeten meemaken.