Zette Wiel Kusters boven het bericht over de Maastrichtse bibliotheek waar schappen ontruimd worden. Leeg. Weg boeken. Waarom? Raad maar.
De omstreden CDA-gedeputeerde Ger Koopmans (cultuur) vindt dat de stadsbibliotheek 'te weinig waar voor zijn geld biedt' en schrapt de provinciale bijdrage. Voor de gemeente Maastricht aanleiding om etages met boekenrekken leeg te ruimen. De bibliotheek wordt 'omgetoverd tot een paleis van culinair en cultureel amusement.'
Er bestaat zoiets als Merit goods. Wat de waarde van een bibliotheek of een school is kun je niet berekenen, dat blijkt pas later. Wat goede nieuwsvoorziening bv. oplevert ook.
Als iedereen steeds meer in een eigen 'bubble' leeft moeten die bubbles vergroot worden. Om op Google te kunnen zoeken moet je namelijk iets weten. Anders zoek je steeds Madonna op, of Kluun.
Kusters, hoogleraar, dichter en biograaf zegt: 'Een bibliotheek is een geestelijke krachtcentrale.' Deze verzameling is al in de Gouden Eeuw begonnen. Zijn bezorgdheid is groot: 'Vergelijkingen met de vernietigingen in de Syrische woestijnstad Palmyra door Islamitische Staat gaan te ver, maar deze beleidsmakers beseffen ook niet dat ze eeuwenoude cultuur dreigen te vernietigen. Managers denken in korte termijnen. Wat wordt wegbezuinigd, wordt al snel elitair genoemd. Waardering voor kennis en vakmanschap sneeuwt onder.'
Het aantal leden van bibliotheken is trouwens voor het eerst stabiel: 3,8 miljoen in zowel 2014 als 2015. Het totaal aantal boekuitleningen stijgt weer, van 73 miljoen in 2014 naar 74 miljoen in 2015.