Het Amsterdam Museum laat met Made in Amsterdam een keus zien uit wat kunstenaars in de hoofdstad de laatste eeuw maakten. Meestal mensen van elders. Hollanders van buiten de stad, Belgen als Rik Wouters die hun land in de Eerste Wereldoorlog ontvluchtten, Duitsers als Max Beckmann en fotograaf Erwin Blumenfeld in de Tweede.
Amsterdam als onderkomen, had het ook kunnen heten.
Vreemde ogen op het bekende, dat maakt het boeiend. Helaas is er van Rik Wouters geen zicht op de Kostverlorenkade waar hij z'n laatste weken leefde.
Het begin van de uitvoering van het Plan-Zuid is er. En de idyllische stadsranden die daar waren voor de nieuwbouw ze wegvaagde. Nog steeds zijn enkele boerenhuisjes, ingeklemd tussen de bebouwing van West of aan de Overtoom, de getuigen.
De plek waar in 1928 het Olympisch Stadion kwam, de Amstelveenseweg van Jan Sluijters wordt een sprookje. Het Vondelpark van Gustave De Smet in 1915 niet minder.
Maar dan begint wat ook Breitner gedaan heeft, de bouw. Hier van het Betondorp door Pieneman uit 1923.
En er is een prachtig ingetogen portret van de 'dichter' van de Amsterdamse School Michel de Klerk (1921), wiens werk pas nog in het Stedelijk stond en hing.
Geen grachtengordel hier, en je mist hem niet.