De democratie. Geen ontkomen aan, zegt Tocqueville in 1835. Maar: 'Men zou zich sterk vergissen als men denkt dat ik een lofrede heb willen schrijven.'
Opmerkelijk is hoe hij het Christendom onderschat. Die onbegrijpelijke kracht die de Verenigde Staten overeind lijkt te houden. Blank en zwart, rijk en arm roept God aan en bezoekt kerken. Een niet-religieuze presidentskandidaat is ondenkbaar.
Tocqueville wijst het Christendom aan als bron van de gelijkheidsgedachte, zeker. Maar wat hij overslaat is de ongelijkheid die ontstaat wanneer geestdrijvers zich God toe-eigenen. .
Hier faalt zijn fijne neus. Hij gelooft in een waardevaste scheiding van kerk en staat: 'Naarmate de mensen meer op elkaar gaan lijken en gelijker worden, wordt het steeds belangrijker dat religies, ook al houden zij zich zorgvuldig verre van de dagelijkse gang van zaken, niet nodeloos in aanvaring komen met de algemeen aanvaarde ideeën (...)'. Tja.
Weinig kon hij vermoeden dat Christendom en wetenschap eens zouden botsen over wat hardnekkig 'de evolutietheorie' wordt genoemd (een theorie als een ander, de bijbel is de waarheid).
Dat Amerika zou kunnen eindigen als een theocratie, nee...