Wat is glas toch een raadselachtige materie? Het ziet er zo onschuldig uit. Maar is en blijft ongrijpbaar, vloeibaar en breekbaar tegelijk. Doorschijnend, altijd licht weerzinwekkend toch ook. Maar waarom? Schrijf dus op! Op 16 en 17 april is er alle reden om naar Leerdam te gaan, om het glas.
Tijdens de Leerdamse Glasdagen beleven we dan een nieuwe fase van 'het transparante lichaam', waaraan oa. Berend Strik en Kamagurka meedoen.
Kama heeft z'n project in 't A'damse stedelijk beëindigd door z'n werken in de tuinshredder te vernietigen. Maar wat weinigen weten, op 8 april as. worden de snippers in het openbaar gecremeerd in de tuin van het Glasmuseum, waar ze zullen rusten in glazen urnen.
En ook Bernard Heesen, koning van de extravagante glasblazerij is er met Jeekel!, een 'allerordinairst glazen feest', met honingpotten, karaffen, bonbonnières en deskschalen op z'n Heesens.
Waarbij voor de liefhebbers nog vermeld zij dat van de Glasencyclopedie die hij samen met dichter Arjen Duinker maakt dit voorjaar het derde deel verschijnt.
Ik heb deel 1 en 2, een kostbaar bezit. Deel drie voert je in het alfabet van etszuur, eudaemonisme, eudialiet, euforie, eukaryoot, euphonion, europacupfinale, evenwichtskunstenaar, zie aequilibrist, en evolutie naar kammen, kan, kansberekening, kant, karaf, karneool, kathedraalglas, keien, kelk, kennis, keuken, kiezelzuur, kingisepp, klank, klankbol, klapvorm, klets, kleur, klokken (van een flesch) en klokkenspel.