Het verhaal wordt herontdekt op radio en televisie. Het huisorgaan van de omroep dat lijdt onder de naam 'Spreek'buis' besteedt er een cover aan.
Radio en tv zijn een combinatie van informatie en - deels - geïmproviseerd theater. Elk programma is een voorstelling. 'Newsstory' van oudsher. Hoe breng je het, hoe hou je het spannend? Vooral door sterpresentatoren.
Maar nu, door de strakke formattering blijft er van het vertellen weinig meer over. Een ramp is het 'voorgesprek', vragen en antwoorden voorgekookt door een producer, zodat tijdens de uitzending elke verrassing is uitgesloten. Wat maakt Wim Brands op tv zo goed? Geen voorgesprekken..
Terug naar de spanning, het toeval, het verhaal. Maar hoe? 'This American Life' is het veelgeprezen radiovoorbeeld. Gewone mensen vertellen hun leven, geleid door een populaire moderator. Bij ons bestaat voorlopig alleen 'Plots', waarbij zo iemand ontbreekt. Jammer, niet iedereen is een begenadigd verteller. Bovendien is zo'n centrale figuur voor luisteraars een mooi houvast.
Het verhaal. Geschreven of verteld? De steeds kortere geschreven vorm van internet tegenover de langere vertelde vorm.
Ik denk, 't is allemaal goeie of slechte literatuur.
Later meer over woord.nl de nieuwe thuishaven van praatradio die in het najaar begint. Geen luxe, nu er zoetjesaan maar één gesproken woord-zender overblijft.