Bavinck in de tijd van z'n reis
Harriet Quimby (1875-1912), scenariste en vliegenier

H.Bavinck

Mijn reis naar Amerika' (1892) van de gereformeerde dominee H. Bavinck (1854-1921) werd door liefhebbers uitgeroepen tot beste reisverhaal.

De shortlist van zes werd nog opgesteld door Jan Blokker, en kwam uit de selectie die hij maakte voor de bundel 'De Nederlandse reisliteratuur in 80 en enige verhalen'.
Bavinck won, voor Bob den Uyl en W.F.Hermans. Hij reisde door de Verenigde Staten toen het land voor Europeanen nog werkelijk nieuw was. En verbaasde zich onder meer over de emancipatie van de Amerikaanse vrouwen:
'Ze genieten overal de eerste plaats, hebben allerwege den voorrang, op reis, in straat en huis. Om gerespecteerd te worden is het in Amerika genoeg vrouw te zijn. Een vrouwenwoord geldt voor den rechter.' 
En dan: 'Zij genieten eene vrijheid die hier ongekend is. Ze reizen, velocipedeeren, turnen, vergaderen, spreken, presideeren, administreeren en regeeren dat 't een aard heeft. Ze onderscheiden zich van de mannen door haar schoonheid. Van slanke rijzige gestalte, goed gevormd (en bevallig), vrij in haar bewegingen (...).'
Wel merkt de dominee op dat ze van huishouden 'dikwerf geen verstand hebben' en dat opvoeden 'haar werk niet is'.