een rokende tuinierster, zo is het goed
bijvoet in de stad

Ria Loohuizen (2)

In 'Van nature' geeft Ria ook een bereidingswijze van hutspot met klapstuk, volgens de overlevering de stamppot die de Spanjaarden achterlieten bij Leidens ontzet. Klapstuk is het vlees aan de zwevende of 'klapribben' van de koe, leer ik.

De stamppot wordt gemaakt van pastinakel - voorloper van de aardappel - maar er gaat ook wat bijvoet door, voor het aroma.
Die bijvoet ken ik, het is de plant waarmee ik hutten bouwde op de landjes van m'n Haagse jeugd. Stevige rood-groen gestreepte stengels, heel geschikt om een wandje mee te vlechten.
Wel eerst de bladeren en de vruchtjes eraf ritsen. Wat een lekker gevoel geeft aan je vingers.
De geur bleef me altijd bij, nog pluk ik er wel eens een en ruik eraan. Geur stimuleert het geheugen.
Maar dat ze ook als kruid in de hutspot werden gebruikt?

Extra bijzonderheid, soldaten stopten bijvoet in hun laarzen, de plant stond in oude tijden bekend als middel tegen vermoeide voeten.