Vanmiddag sprak ik dan Kirsten Wilmink in Kunsteyssen in Alkmaar, en meteen ging het over onze gedeelde verbazing. Hoe is het toch mogelijk dat landsgrenzen ook zulke scherpe cultuurgrenzen zijn.
Aan haar kant van de grens is het Birckenstock sandalen, witte sokken en vrouwen in gedecolleteerde dirndl-varianten die het bier rondbrengen en een paar kilometer verderop patat met windjeks met capuchons en ja wat? Ik weet niet eens wat typisch Nederlands is.
Kirsten leert haar familie zelfspot. Door ze te kleden in overdreven Duitse clichés. Vader, moeder, zusje, grootouders, vinden het na aarzeling nu prachtig en poseren volop.
Haar eindexamenopdracht in Enschede ging over vooroordelen over Duitsers en Duitsland.
Serieus? Hilarisch? Allebei.
Zo ontstond de fictieve familie Meier uit Meppen. Bierdrinkend, bratwurst en Kartoffelsalat etend en 'net als elke andere Duits gezin altijd slecht gehumeurd'. Ze zijn lid van de voetbalclub en schietvereniging.
Ik dacht aan Daniel Kehlmann, die vertelde dat de Duitsers zijn boek 'Die Vermessung der Welt' lezen als een boek over wetenschappers en dat lezers elders het lezen als een boek over Duitsers.
Maandag is Kirsten na 21.00 te horen in De Avonden