Han van Meegeren tijdens zijn proces.
De kantkloster (1925)

Han van Meegeren (3)

De 'Emmausgangers' van Van Meegeren werd vanaf 1938 in Boijmans in Rotterdam geëxposeerd in een apart zaaltje waar vrome liefhebbers zaten te kijken naar wat gold als de Rotterdamse pendant van de Nachtwacht. De kranten versloegen hoe het doek veilig werd opgeborgen toen de oorlog eraan kwam. Kunsthistorici discusieerden over de preciese datering.

En toen, in 1945, zeven jaar later, werd in het rijke kunstbezit van verzamelaar Hermann Goering de naam Van Meegeren aangetroffen.
Al snel kwam de politie naar zijn huis aan de Herengracht 321.
En toen stond Han van Meegeren voor de keus: ofwel als landverrader gebrandmerkt worden ofwel..?
Hij koos voor een de bekentenis. Bekende aan de ongelovige gerechtsdienaren meteen ook de maker te zijn van de beroemde 'Emmausgangers'.
En moest dat toen natuurlijk bewijzen.
En toen dat gelukt was kwam de populariteit. Hij had niet alleen Goering opgelicht, maar ook de kunstcritici een beentje gelicht.
Boijmans-directeur Dirk Hannema zou tot z'n dood in de echtheid van de Emmausgangers blijven geloven. Een groot man toch, die het museum verrijkte met oa. werk van Jeroen Bosch.
Han Van Meegeren stierf nog dat zelfde jaar 1947, 58 jaar oud. Hij laat een boodschap achter, vindt Friso. Geloof niemand.
Kijk maar, je ziet niet wat je ziet.
Maandagavond na 21.00 is Friso Lammertse te horen in de Avonden.