Li Wen en ik na een middagje Hakkapannekoekenbakken en experimenteren met nepvarkensvleesrolletjes voor ons grote diner van maandag
de keuken in het huis van mijn familie in Jiaoling die we na een geweldige tocht door de bergen van Fujian en Guangdong hebben gevonden
de keuken van de ouders van Li Wen in Tian Xia, een typisch Hakkadorpje in het zuidwesten van Fujian, bij de grenzen van Jiangxi en Quangdong

Oranje soep van Witte Wolk (3)

Pay-Uun Hiu schrijft: "Vanochtend na mijn dagelijkse zwemuurtje dacht ik het beste van twee culturen te gaan combineren. Ik kocht eerst een zakje minicroissantjes bij een van de chique winkels voor de vele foreigners die hier in de buurt van de Xiada zitten (afkorting van xiamen da xue = xiamen grote school = universiteit, met een fikse afdeling buitenlandse studenten en professoren). Daarna ging ik naar de gestoomde broodjes-winkel, waar ze al na een keer wisten dat ik cai bao (groentebroodje) wilde zonder vlees en vis.

Gestoomde broodjes zijn al mijn favoriet sinds mijn moeder ze leerde maken en verhief tot specialiteit voor oud en nieuw. Nu kun je overal bapao's kopen, kant en klaar in zakjes en lang niet zo lekker natuurlijk. Bovendien doet het gewoon pijn aan je oren om iemand een broodje bapao kip te horen bestellen. Bao is eigenlijk al de term die voor het broodje wordt gebruikt en ba is vlees. Je moet wel een vreselijke taalbarbaar zijn om zonder gêne aan iemand een 'broodje vleesbroodje kip' te vragen. Om het nog maar niet te hebben over het 'broodje vleesbroodje vegetarisch'.Eenmaal thuis zette ik een kopje koffie, want die behoefte is toch niet verdwenen en verheugde me op het genoegen van een koffie met croissantje én een gestoomd broodje (ik had nu redelijk kaal broodje uitgezocht met alleen wat lenteui). Maar de combinatie wilde toch niet helemaal lukken. Koffie en gestoomd broodje gaan niet echt samen en als je na zo'n heerlijk puur gestoomd broodje een hapje croissant neemt, dan is dat toch wel zo'n ongelofelijk vies vet boterig smerig ding dat je onmiddellijk begrijpt waarom de gemiddelde Aziaat veel moet overwinnen om de Europese keuken te kunnen verdragen. East is east and west is west."