suiker voor het volk!
Eerste Communie, jaren '60, het aansnijden van het Suikeren Lam

Grenadine

Van onze Belgische correspondente Margoo komt het zeldzame geschiedkundig prentenboek 'België Feest' van de historicus Jan Raymakers.België is een land van feesten, eten en drinken. Men grijpt elke gelegenheid aan om een feestmaal aan te richten. Feesten is er een ernstige zaak. Ook een vak. En zo is dit een doortimmerd boek vol onverwachte bijzonderheden.

Een geschiedenis van België gebaseerd op bewaard gebleven menu's. En dat zijn er veel. Het menu van de Socialistische Internationale (oa. Ravioli Bolognese) staat broederlijk naast de kalfskop die geserveerd werd bij het oprichtingsdiner van de Katholieke Partij (1884). Raymakers weet dat de kalfskop wellicht op tafel verscheen gegarneerd met oa. hanekammen, niertjes en rivierkreeftjes. Het boek geeft ook de geschiedenis van de Belgische voedingsindustrie. Neem suiker. Als de fabrieken in Tienen eind 19de eeuw gaan draaien op de goedkope bietsuiker moet het volk aan de suiker gebracht worden. Suiker is gezond: 'Het bevordert de ademhaling, sterkt de borst en wekt het lichaam op.'De mooiste foto is die van het Eerste Communiemeisje dat haar taart aansnijdt, een in België klassieke Eerste Communietaart met daarop een Lam Gods van witte suiker. Ze snijdt hem aan en dan, dan vloeit er rode grenadine uit het Lam!België Feest, uitg. Van Halewyck, Leuven