Klimboom

Bavianen zie ik veel, de laatste tijd. Ze laten zien wat ze met vier poten en een lange staart kunnen. Hun vijanden te vlug of te slim af zijn, meestal door in bomen te klimmen. Wat ik niet weet is of ze op hun tochten door het bos al uitkijken naar geschikte klimbomen, zoals ik het zelf deed in het Haagse Meer en Bosch. Bomen om je in te verbergen voor duinwachters met de honden die ze hun fiets lieten voorttrekken. Honden klimmen niet in bomen.

Kwamen ze achterna dan was er een uitweg. Er hingen lange wilgetakken over de sloot aan de rand van het bos. Je kon de stevigste zijtak kiezen en die beklimmen. Eens deed ik dat toen het hard vroor zodat er al ijs op de sloot lag. Achter me kwam een duinwachter aangezet, die ''Kom onmiddellijk terug'' riep. Dan maar verder klimmen. En nu kwam ik bij de oerwet van het boomklimmen, die ook iedere baviaan kan dromen.

Onder mijn gewicht boog het uiteinde van de tak gevaarlijk door. Onder mij lag het ijs. En juist op het momentdat ik dacht 'nog even' was het te laat. De tak was nu zo ver doorgebogen dat ik hem moest loslaten. En ik viel, op het ijs, en er dwars doorheen. De schotsen opzij duwend kwam ik bemodderd, geholpen door vriendjes aan de kant. 

Zou een baviaan zoiets overkomen?