Johnny

Mijn vriend Johnny van Doorn, oorlogskind net als ik, zoon van een Duitse moeder, mocht graag mijmeren over zijn voornaam. Vanmorgen vertoonde de tv de Hollywood-classic ''Johnny Guitar'', met in de hoofdrol Sterling Hayden, die later beroemd werd als de drinkende, gestoorde commandant van de luchtmacht basis vanwaar de atoomraketten worden afgeschoten op Rusland. Tegenover hem zit Peter Sellers als RAF-officier die poogt hem te weerhouden. Vergeefs. Hayden speelt niet echt gitaar in deze western, het akoestisch gitaarspel dat je hoort is wel overtuigend amateuristisch.

Johnny van Doorn kende deze film, en somde hem op in een reeks legendarische Johnny's, die ik moeiteloos kon aanvullen. Van Chuck Berry's Johnny B. Goode tot Johnny Halliday, van Johnny Kraaykamp, Johnny Jordaan en Johnny Lion tot ja Johnny de Selfkicker. of zoals hij zelf graag grapte De Zelfkwaker. 

Johnny is een oorlogsnaam, er zijn veel Johnny's geboren in die jaren. In de oerversie van schrijver Friedrich Hollander heet hij ook Jonni, zo zingt Dietrich hem ook.

Johnny, wenn du Geburtstag hast,

Bin ich bei dir zu Gast die ganze Nacht.
Johnny, ich träume so viel von dir,
Ach, komm doch mal zu mir
Nachmittags um halb vier.
Johnny, wenn du Geburtstag hast
Und mich dein Arm umfasst die ganze Nacht,
Johnny, dann denke ich noch zuletzt,
Wenn du doch jeden Tag Geburtstag hätt'st.