Alpenkreuzer

 Het gezin was voor het eerst op weg met de nieuwe Alpenkreuzer. Een aanhangwagentje dat na aankomst moest worden uitgeklapt, zodat het deksel kon dienen als bodem van een hybride tent-caravan, die ontstond als je de tent uitklapte, die als een markies opgevouwen zat onder dat deksel. Daar sliepen onze ouders.

 Een ingenieuze uitvinding, verder bestaande uit een voortent en een ook al uitklapbare keuken, die achteraan de aanhanger vastzat. Achteruit rijden met dit geval was lastig. Toen mijn vader achteruit reed kwam hij daarbij in een 'schaar' terecht en reed zijn achterlichtje en de keuken kapot. Maar ik had mijn rijbewijs.

 We waren inmiddels voor het eerst in Italië en op weg naar de door mij in de gids uitgezochte camping in het dorp Berceto, halverwege Parma en Sestri Levante. Het werd donker.

 Berceto, op 850 meter hoogte bleek weinig meer dan een kale vlakte, donker en koud. De camping onvindbaar. Een passant wist dat hij nog niet klaar was.

 Bij het licht van de koplampen slaagden mijn broer en ik erin de Alpenkreuzer uit te klappen en op te zetten. En daarna ons eigen sheltertje, op de stenen ondergrond.

 De volgende ochtend zagen we bij daglicht waar we terecht waren gekomen. De Alpenkreuzer stond griezelig dicht bij een afgrond, zonder omheining. Verder was het terrein kaal. Geen WC's, geen water. Berceto.