In de Antwerpse dierentuin vond ik deze brugleuning. Een idee dat je in Nederland hier en daar nog treft in de overblijfselen van stadsparken die rond 1900 werden aangelegd waar de omwallingen van de steden verdwenen.
Een raadsel. Houten balken zijn het niet. Dit zijn namaak balken, gemodelleerd in gewapend beton. Eens zonder twijfel bruin geschilderd. Omdat beton houdbaarder is dan hout. Daarom zijn ze er ook nog. Hoewel ik ze in Nederland vaak ten prooi zag aan betonrot, als regenwater door scheurtjes in het cement was gedrongen totaan de wapening en die was gaan roesten. Waarna de roest het beton had losgemaakt.
Deze zijn merkwaardig gaaf.
De Antwerpse Dierentuin - direct naast het station - dateert van 1843. Hoe de twee zo naast elkaar terecht zijn gekomen weet ik niet. Het station van nu dateert van 1899, er was een eerder station, ook van 1843. En Cockerill in Seraing maakte sinds 1838 spoorstaven.
Aan het eind van de 19de eeuw heerste een nu onachterhaalbaar optimisme. België werd rijk van de Congo. Paters en wetenschappers bereisden Afrika in het kielzog van de kolonialen. Ze brachten medische zorg en katholicisme en namen apen en olifanten mee terug.