In de jaren '30 werd Uta het ikoon waarop zich de eeuwige 'Sehnsucht' richtte. Dat gebeurde vooral door de foto's van de Naumburger fotograaf Walter Hege (1893-1955). Hij maakte Uta een ster. Bij de Nazi's was ze zowat de Duitse Maagd, de stenen first lady van het Derde Rijk. In de jaren '50 werd ze in het Westen op een postzegel het symbool van de Duitse eenheid.
Ik was in Naumburg en vond deze beschrijving: 'Uta trekt met haar rechterhand de kraag van haar mantel op tot halve gezichtshoogte, alsof ze zich beschermen wil, waardoor lange, loodrecht tot haar voeten reikende gewaadplooien ontstaan, terwijl de linkerhand de mantel tegen het lichaam aan trekt.
'Beschermt Uta zich tegen te kou? Of huivert ze voor iets anders? De beeldhouwer is onbekend, maar hij behoort tot de allereersten in Duitsland die vorsten menselijke trekjes gaven.Was haar echtgenoot Ekkehard een roudouwer? Moest ze op haar tellen passen? Of is deze pose met opzet gekozen om haar schoonheid te laten uitkomen? Of, ook mogelijk, heeft de beeldhouwer na overleg besloten het zo te doen omdat Uta haar kin niet erg mooi vond?
Wolfgang Ullrich schreef 'Uta von Naumburg. Eine deutsche Ikone', uitgegeven door Klaus Wagenbach in Berlijn.