Witter dan blank.

 De geschiedenis van het wit, werd die al geschreven? Van de middeleeuwse jonkvrouwen die onder geen beding in de zon mochten? Tot de dodelijke zonnebank?

 Omo waste witter. En daarna kwam het zakje blauwsel. Het wasgoed werd uitgelegd op de bleek. Alles om het witter dan wit. En het afgunstig over de waslijn turen naar wat op maandag bij de buurvrouw wappert. Overhemden met losse boorden. Want geen man van stand kon op zijn werk verschijnen zonder smetteloze kraag.

 Het witste voetbalbroekje dat ik ook zag werd gedragen door Jan ten Hoopen. Elke zondag midvoor bij Quick. Nog zie ik hoe onberispelijk zijn blauw/witte kousen over zijn scheendekkers vielen. Nooit zei hij iets. De scheiding in zijn haar overtrof alle scheidingen op het veld.

 Later las ik in de krant dat hij in de Tweede Kamer zat voor het CDA.

 Wit regeerde op het strand bij de japonnen van Isaac Israëls. Op de foto's van Indie bepaalde het wie het bevel voerde. Onder de tropenhelm. Terwijl de batsmen hun zessen sloegen op het cricketveld, in hagelwitte truien en broeken. Wit, tot en met de schoenen. 'Howzat?'

 Maar hoe verliep dan toch de weg andersom, naar het bruine café? Vraag het Ian Buruma.