De professor en Anna Weber

 Hoewel ik van mijn zesde tot mijn negende jaar woonde in het bijgebouw van het 'Huis te Eerbeek' aan de Professor Weberlaan 1 aldaar, ben ik pas dezer dagen op zoek gegaan naar de Duitse  professor Max Weber en zijn vrouw Anna. die er woonden tot 1937 en 1942, toen Anna stierf. Een geestrijke vrouw, volgens biografe E.D.Holsappel in de levensbeschrijving die nog leverbaar is bijn Primera in Brummen.

 Weber kwam uit Bonn, was een wereldberoemd zooloog en werd tot Nederlander genaturaliseerd. Hij doceerde in Amsterdam. Anna was gespecialiseerd in algen en publiceerde over de rol ervan bij het ontstaan van koraalriffen. Op een reis naar Nederlands Indie ontdekte Max 131 onbekende vissoorten. Later specialiseerde hij zich in walvissen. nna werd eredoctor in Utrecht.

 Op het Huis te Eerbeek logeerden internationale geleerden. Die zich verbaasden over de dieren die er rondliepen zoals Simpie, de aap die elke avond door Weber toegedekt moest worden voordat hij ging slapen en over de civetkat die tot schrik van de gasten nog wel eens plotseling onder de sofa vandaan kon springen. En over Piet, de kasuaris. De Webers bekommerden zich ook om het dorpsleven en stichtten oa. het gemeenschapshuis 'Eerbeeks Belang' dat ik goed kende en een Nutsschool. In de tuinen stonden exotische planten en bomen die ik - op sterven na dood - nog meegemaakt heb.

 Toen ik er woonde was alleen het echtpaar Pannekoek nog over, die de mooie kamer op de eerste verdieping bewoonden