Prik

 Het waren gedenkwaardige dagen op de Zonnebloemschool aan de Haagse Zonnebloemstraat, die binnenkort afgebroken zal worden. Al mijn Lagere Scholen, van Zutphen tot Den Haag, worden af­gebroken. Waarom is nooit duidelijk, misschien om herinneringen uit te vagen.

 Misschien aan het parelgrijze Hoofd der School C.Eegdeman, wiens gestempelde signatuur zo groot was dat hij niet in de vakjes op de rapporten paste.

 Of aan de hoogtijdagen dat er 'geprikt' werd en geruchten rondsuisden over twee witgejaste dames in het kantoortje, waarvan er een 'heel gemeen' prikte.

 Nu waren er in de kinderprikwereld van toen twee varianten. Je had 'het krasje', waarbij met een soort kroontjespen de huid een beetje werd opengehaald. Deed geen pijn. De echte prik was indrukwekkend. Vooral het tegen het licht houden van de spuit 'om te zien of er geen lucht in zat'.

 Je voelde nauwelijks iets, maar je fantasie sloeg op hol, in het kantoortje. Niet de reden dat de school nu wordt af­gebroken, maar wel een goede.

 Vandaag zag ik de oerkomische vaccinatie special van F.C.De Kampioenen bij de Belgen, waarin volwassenen nog even bang zijn als wij toen. En dat niet willen laten blijken. Het doet immers geen pijn. Staat op hun Uitzending Gemist. 

Dit moet wel de bron van de anti-vax beweging zijn.