Peter de Moes

 De eerste radiotechnicus met wie ik mocht werken was Peter de Moes. Menig uur brachten wij door in RK1 aan de 's Gravelandseweg 65 in Hilversum. Het woonhuis van dominee Spelberg, stichter van de Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep. Zelf woonde de dominee boven met zijn vrouw Laura.

 De dominee leed aan pleinvrees. Hij had die bestreden met drank, maar dat liep mis. Voor het geval dat had hij een fles jenever in het keukenkastje staan.

 En had daarom bedacht zijn radiostudio in de benedenverdieping van zijn woonhuis te laten bouwen. Inclusief het orgel voor Dr. Anton van der Horst, die de morgenwijdingen afsloot met improvisaties uit de losse hand. Soms kon je 'Daar zijn de appeltjes van oranje weer' horen tussen zijn Bach-variaties. Omdat er een omroepfunctionaris bij moest zijn zat ik daar vaak.

 Alles live. Peter kon goed opschieten met de dominees die 's ochtends kwamen opdraven. Deed een eenvoudige stemtest om de nerveuze predikanten op hun gemak te stellen en daarna kwam het praatje en tenslotte Anton, die het orgel had afgedankt en liever de vleugel bespeelde.

 Peter had een paar vaste grapjes. Tegen de dominee van dienst zei hij - als hij uitgesproken was - door de intercom graag 'U kunt zich weer aankleden dominee'.

 En dan zag je zo'n dominee toch even verschieten.