Ouderliefde

 Wat ouderliefde of het ontbreken ervan met een kind doet blijkt pas als het mis gaat. Aleksej van twaalf geeft het op en keert niet terug van school naar huis.

 Gaandeweg begrijp je in de film Loveless van Andrey Zvyagintsev - van wie ik eerder het mooie The Return zag en Leviathan - hoe het gemankeerde huwelijk van de ouders ontstond. Moeder ontsnapte aan een liefdeloze moeder, vader is een ijskonijn. Hun huwelijk bleek een misverstand het jongetje ook. Wat een kind is en hoe ermee om te gaan, ze zullen het nooit leren.

 Het massale zoeken - in Rusland net als hier - komt op gang. Meestal keren kinderen na hooguit een weekje wel terug zegt de politieman. Maar dan komt de vrijwilligersbrigade toch in het geweer.

 De zoekers vinden een vriendje en vragen naar hun geheime 'honk' - wat in mijn jeugd hun hut heette. Als je wilt weten waar een jongen zich verstopt is dat meestal niet moeilijk. Al had niemand de mijne ooit gevonden. Misschien geldt dat ook voor de geheime plek van Aleksej. Met zulke ouders moet je wel zo'n plek hebben. Lastig te vinden in zo'n luxe Moskouse buitenwijk. 

 Toen mijn moeder gestorven was wist ik dat zij degeen was die me altijd weer had gezegd 'dat het wel goed zou komen', wat 'het' ook was. En hoewel mijn vader de tegenovergestelde boodschap uitzond bleek de hare sterker. Aleksej had pech, die vond dat vertrouwen bij geen van beide ouders.