Lichaamstaal

 De wereld van het lichaam is als die van de geest, er een van moed houden en tegenslag verduren. Het ingewand is ons zesde zintuig

.De Italiaanse reis van Montaigne is ondenkbaar zonder zijn nierstenen. Hoezeer doortrekken ze zijn dagen. Het lichaam bepaalt ons humeur en daarmee ons leven. De afloop van de Russische veldtocht van Napoleon kwam deels voort uit zijn aambeien die het paardrijden bemoeilijkten. De Derde werel­doorlog kan niet verklaard worden zonder de galblaas van Donald Trump.

 Zelf ben ik voortdurend in gesprek met mijn lichaam. Een gespreks­partner van het type altijd wat. Behalve als er niks is, dan gaat het goed.

 De geschiedenis van het samenspel van lichaam en geest is nog goeddeels ongeschreven. Hoe is de stoelgang niet verbonden met onbehagen of plotseling welbevinden? Juist lees ik in Montaignes Italiaanse reis (1580-1581) over een man met ingewandsstoornissen:

 'Deze man leed aan een verbazend lastige kwaal, die werd veroorzaakt door zijn winderigheid, de winden kwamen namelijk zo furieus uit zijn oren dat hij er meestal niet van kon slapen. En zelfs als hij gaapte, voelde hij meteen enorme winden uit zijn oren komen. Hij zei dat zijn beste remedie om zijn buik op gang te brengen hieruit bestond dat hij vier grote geconfijte korianderzaden een poosje in zijn mond hield en na ze wat nat en glad te hebben gemaakt in zijn gat stopte, wat duidelijk en onmiddellijk effect had.' (vertaald door Anton Haakman)

Tags: