Kaiserstuhl

 Op de Kaiserstuhl, een bultberg met wijngaarden aan de Rijn halverwege de Noordrijnse laagvlakte vond ik, na een rondwan­deling met uitzicht over de rivier, die in de verre schemering ver­zonk, eindelijk een hotel. Was het hier dat Arnon Grunberg met zijn moeder logeerde?

 In het hotel hingen geen schilderijen aan de muur, maar in­gelijste, pagina's uit Illustrierten van vroeger. De Stern, de Neue Illustrierte, de Bunte, Burda en zo meer, de Bild niet te vergeten. Die layout! Zo keurig als het verleden daar hing. Het v­eranderde niet, alle dagen. De gezichten van Claus B­iederstä­dt, Vico Torriani, Catharina Valente - Zwei kleine Italiener, am Banhof da sieht man sie - en het bijna vergeten Hazy Oster­wald Sextet. De Nederlandse televisie zond Duitse shows uit, Rudy Carrell trad in Duitsland op en dat zag je dan weer hier.

 Hazy Osterwald, de kleine bebrilde Zwitser, was een uithang­bord van de Euro­pese integratie, de drummer was een Belg, de saxof­onist een Fran­sman en zo door. En nu vergeet ik Alfred Biolek met Bio's Bahnhof, die zijn hele show vanaf een station deed. En dan de gezichten. Van Karin Baal, Elke Sommer en de Kessler tweeling Alice en Ellen.

 En de jongens, van Hardy Kruger, Jan en Kjeld en Peter Kraus tot Gunther Sachs von Opel en mijn favoriet Horst Buchholz. De Duitse James Dean. Ze hingen hier allemaal.