Johnny's soep

 Oudjaarsavond nadert en daarmee herinneringen aan de jaarlijkse rituele viering bij Johnny en Yvonne van Doorn op Het Laagt 145 in Amsterdam-Noord. Johnny kookte, op het van zijn moeder geërfde Etna-fornuis. Een meesterkok.

 Eerst zijn fameuze soep, daarna wellicht een 'romige piree' of zelf gedraaide croquetten. Het soeprecept was ‘Een oer-mediterrane soep. De Romeinen waren er verzot op. En ´t was ook goed voor de lever.. Je hele fysieke toestand wordt er door beïnvloed. Een soep waar je hooggestemd van raakt!´ Het recept staat in zijn dagboek ´Door de weken heen´ dat hij voor de radio voordroeg, waarna het in druk verscheen. Als volgt:

 ‘2,5 liter water aan de kook brengen, met daarin (schrik niet!) 30 a 40 teentjes knoflook, van de schilletjes ontdaan, plus 4 middelgrote aardappelen in blokjes. Als ´t kookt 2 bouillonblokjes toevoegen; laten oplossen. ‘Echte bouillon’, getrokken van runderpoulet, kan natuurlijk ook, maar bedenk wel dat de knoflook van zichzelf al een zeer sterk aroma heeft.  Het vuur laag zetten, en vervolgens in de pan: ´n miniem scheutje olijfolie, Italiaanse kruiden, 2 kruidnagels, ´n takje peterselie, ´n laurierblaadje, een paar gekneusde peperkorrels, ´n pietsje salie.

 Alles net zolang laten koken (40 minuten) tot de teentjes en de aardappelblokjes zeer gaar zijn geworden. De bouillon door een zeef in een andere pan gieten. De massa die overblijft in de zeef met een vork of lepel fijnstampen, en volhardend dóór de zeef wrijven, waarbij de onderkant van zeef steeds goed moet worden schoongemaakt.

 Tenslotte de soep op temperatuur brengen, wellicht naar smaak zout en peter uit de molen toevoegen en dan bestrooien met pikante gemalen kaas (beslist geen Parmezaanse-uit-een-pakje). Enfin, met stokbrood en een glas wijn erbij, weet je niet wat je proeft.´

 Wij aten. Werd Johnny gevraagd of hij niet ook een kommetje wilde, dan luidde zijn vaste antwoord: 'De kok eet niet'. En schonk hij zich nog een glaasje in.

 Gisteren bij Kunststof op de radio kreeg ik van Yvonne 'Hou contact' de verzamelde verhalen van Johnny van Doorn. Maar daarin ontbreekt dit recept. Vandaar.