Het rode lampje

 Volgend jaar jubileert de radio. Het zal ongemerkt voorbij­gaan, maar vanaf 1919 was Hanso Idzerda de eerste ter wereld die radio uitzendin­gen verzorgde oa. vanuit het Scheveningse Kurhaus. In heel Europa te ontvangen en immens populair in Engeland. De Daily Mail sponsorde de 'The Hague Concerts'. De BBC kwam hieruit voort.

 Microfoons, luidsprekers, alles moest nog ontwikkeld worden, bij Idzerda thuis in de Beukstraat. Daar ontstond een studio, een werkplaats, de Nederlandse Radio Industrie.

 Idzerda vond ook het rode lampje uit ('BRANDT DIT LICHT DAN KOPPEN DICHT'), dat aanging tijdens live uitzendingen en de geluidsisolatie om straatgeluid te weren.

 Het eerste programma (6-11-1919) bevatte oa. de mars 'Turf in je ransel', 'Het meisje dat men nooit vergeet' en het Ave Maria. Vanaf 1924 zond hij regelmatig uit, waarbij hij zelf discjockey was en 'pikante mopjes' vertelde. Er kwamen al vlug ook live optredens van musici.

 In 1919 al reed de heer Veenstra als eerste ter wereld met zijn auto door de Schevenings bosjes met de radio aan.

 Idzerda kon veel, maar zakelijk was hij een amateur. Hij ging failliet. En werd vergeten. Alleen aan de gevel van Beukstraat 8-10 hangt een plaquette. En hij staat in het Guinness Book.  In 1944 vindt hij als technisch geïnteresseerde resten van een V2-raket bij Wassenaar. Hij wordt gearresteerd als spion en gefusilleerd.

(met dank aan Keees de Raadt en De Oud-Hagenaar)