Geld

 Als eenvoudige bezorger in Montréal met bestelbus kom je in een bankoverval terecht waarin iedereen het loodje legt. En daar ligt de buit. Erg veel bankbiljetten in sporttassen. Wat doe je? Je hebt een studie filosofie voltooid, maar wat is wijsheid hier?

 Als je het geld zo laat liggen en je bestelronde vervolgt is de film vlug afgelopen. Of regisseur Arcand moet het verhaal van een dolende filosoof in Montreal tot een onderwerp maken.

Die heeft net nog een prachtig betoog afgestoken tegen zijn vriendin, over intelligentie die een mens niet baat in deze wereld, maar hij verveelt haar, ze zegt hem vaarwel.

En nu? Wat te doen met zakken geld? Niks voorbereid. Geen plan. Naar de hoeren? Hij wordt geadopteerd door een beeldschone prostituee.

Maar het geld? Hij gaat hulp zoeken bij boeven. Die weten van geld verstoppen.

Wat hem bevrijdt uit zijn dilemma blijkt tenslotte wat hij al deed, werken in een centrum voor daklozen. Het oude adagium van Willem Brakman: 'Als je niet weet hoe je verder moet, moet je terug.' En zo keert hij hoogst romantisch met het peperdure hoertje dat hij door het geld leerde kennen terug naar de thuislozenzorg. Vindt zij eigenlijk ook leuker. 'The fall of the American Empire heet de film dan. Tja, driewerf tja.