F.C. De Kampioenen

 Af en toe herhaalt de VRT nog wat afleveringen en ik veer op bij dit in Nederland ondenkbare tv-drama. Een sitcom over een derderangs voetbalclub, maar beter over de kantine annex cafe daarvan. En alle rollen spelen in de overtreffende trap, maar dan net goed.

 Carmen Waterslaeghers (gespeeld door Loes van den Heuvel), echtgenote van keeper Xavier is altijd verleidelijk gekleed, zij het fors boven haar leeftijd. Haar tegendeel is de bebrilde Bieke Crucke, dochter van de trainer.

 Er zijn al vier speelfilms van, die Nederland nooit zullen bereiken. Te Vlaams. Na dertig jaar en de dood van Xavier is de serie geeindigd, maar er wordt nog veel herhaald.

 De taal doet denken aan de vroege Suske en Wiskes. Lambiek en Sidonia zijn nooit ver. De vlinderdas van Lambik zie je terug bij de mannen, die in het cafe altijd goed gekleed zijn en op hun ponteneur staan.

 Veel in de serie gaat over status, keeping up appearances. Overdrijving is de kracht van F.C.De Kampioenen. Maar toch nooit zo dat het ongeloofwaardig wordt. Mijn kampioene is Carmen, bedolven onder de boa's en stola's van goedkope stoffen en altijd in een wel erg kort rokje van lakleer.

 Wat iedereen heel gewoon vindt. Over the top, thuis.