Eten

Als je ziek bent komen de adviezen. Vreemde dingen. Er schuilt vaak agressie achter adviezen. Een adviseur of adviseuse weet iets beter. ‘Weet je wat jij moet? Je moet … eten’. En je voelt je al zo beroerd.

 De oeroude, vreemde gedachte erachter is dat ziekte genezen kan worden door eten of drinken. De gedachte dat ziekte ontstaan is door ‘iets verkeerds eten’. En dat genezing uit voedsel voort moet komen. Zoals Gerard Reve zei: ’Zeker in de stad gegeten.’ Mijn oude huisdokter had een altijd de zelfde therapie:  ‘kraanwater en verder niks’.

 In Italie staat de laboratorium analyse op ieder flesje mineraalwater. In Mantova, in een duur hotel kreeg ik eens een fles mineraalwater om mijn tanden mee te poetsen.

 En nu? De kookcursussen vliegen je om de oren. Heb ik mijn eten met moeite naar binnen gewerkt en zet ik de tv aan voor de nieuwste dwaasheden van Boris Johnson dan beginnen ze ook in Engeland weer te koken met ‘24 hours kitchen’  of val ik in een wedstrijd van overspannen adspirant koks.

 Schep ik dan een luchtje op het balkon dan is daar een doordringende etenslucht.

 Liefst zou ik helemaal niet meer eten.