Duisternis

 Het nieuwe nummer van Kunstschrift is gewijd aan Tarkovski van en over wiens werk in Eye in september een expositie komt. Wat zou het slagwoord daarbij zijn? Raadselachtig? Geheimzinnig? Je hebt al snel te veel gezegd.

 Dit Londense aquarel van Willem Witsen past er goed in. Waterloo Bridge in 1890. Mijn eigen eerste Londense reis viel in de tijd dat er nog niet anders gestookt mocht worden dan op gas. En dat je in het weekend de stad afspeurde op de shillings waarmee elektrische radiatoren in hotels het een uurtje deden. Met je schoenen aan in bed dan maar. In deze Brexit-tijd een mooi vooruitzicht.

 Toen de stad nog op kolen werd gestookt, 150 jaar geleden, moet het erg geweest zijn, mensen en straten, alles verstikkend zwart.

 De enigen die wat konden beginnen met de duisternis waren kunstenaars als Willem Witsen en Matthijs Maris. En later natuurlijk Tarkovski. Ach, de lantaarnopstekers met hun ladders.

 In 1868 werd Londen de eerste gasverlichte stad. Vooral bedoeld om de inwoners tegen boeven te beschermen. De eerste verkeerslichten werkten op rood en groen gas.