De hoer van Babylon in Angers

 In het westen van Frankrijk, aan de Maine, ligt in de stad Angers een imposant kasteel uit de 13de eeuw, het Chateau d'Angers, het stamslot van de hertogen van Anjou. Bij het kasteel bevindt zich een speciale galerij, gebouwd om het het Wandtapijt van de Apocalyps tentoon te stellen. In de jaren 1377 tot 1382 geweven. Met een lengte van 103 meter en hoogte van 4,5 meter is het Wandtapijt het grootste ter wereld. 

 Het werd tussen 1377 en 1382 in Parijs in het atelier van Nicholas Bataille geweven. Een combinatie van legende en realiteit De afbeelding van de Apocalyps is een weergave van de Openbarin­gen van Johannes uit waarschijnlijk de eerste eeuw van onze jaartelling. En sterk beinvloed door de gebeurtenissen tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland (1337‑14­53).

 Ik zag het, verbazingwekkend. Het was er stil.  90 afbeeldingen in totaal waarvan 71 de eeuwen hebben overleefd. Ik was diep onder de indruk. Het tapijt bestond oorspronkelijk uit zes delen van 24 meter breed en 6,1 meter hoog. 90 afbeeldingen in totaal waarvan 71 de eeuwen hebben overleefd.

 Tijdens de Franse Revolutie werd de kathedraal geplunderd en het tapijt in stukken geknipt en voor allerlei doeleinden gebruikt: als vloerkleed, isolatiemateriaal in muren en om sinaasappelbomen tijdens de winter af te dekken om ze tegen de vorst te beschermen. 

 ps. De meeste aandacht trekt La Grande Prostituee sur les eaux, de hoer van Babylon. Nog steeds een heel aantrekkelijk meisje. Uit de Bijbelpassage:  Ik zag een vrouw zitten op een scharlakenrood beest vol godslasterlijke namen, met zeven koppen en tien horens. Ze droeg purperen en scharlakenrode kleren en gouden sieraden, edelstenen en parels. In haar hand had ze een gouden beker vol gruwelijkheden, al haar liederlijke wandaden, en op haar voorhoofd stond een naam met een geheime betekenis: ‘Het grote Babylon, moeder van alle hoeren en van alle gruwelijkheden ter wereld’. (Openbaring 17:1-5)