De Duce zwemt

 In Italië heerst een hittegolf.. Mijn laatste Italiaanse hittegolf beleefde ik in Predappio, de geboorteplaats van Mussolini in de Romagna.

 Een dorp dat keurig gemoderniseerd werd in de jaren ’40.. De tombe van de familie wordt druk bezocht. Ik sprak oude mannen  die het fascistisch partijlied voor me zongen, la Giovinezza.

 En het telefoonboek staat vol Mussolini’s, daar vond ik ook de zoon die toen nog leefde. Een oude dame vertelde dat ze nog steeds verliefd was op de Duce, zoals alle meisjes van haar generatie. Hij was sportief, hij zwom, was het eerste joggende staatshoofd. 

 ’s Avonds reed ik de berg op naar mijn wat koelere slaapplaats op duizend meter, in een van de lokale wintersportoorden. Geheel Oostenrijks ingericht. En wandelde ’s nachts in zwermen vuurvliegjes.

 Daarna ging ik naar Gargnano aan het Gardameer, waar hij zijn laatste jaren sleet. In een reuzenvilla aan de oever waar zijn vrouw, Donna Rachele, van huis uit boerin, ook uit Predappio, koeien hield op het gazon. Ze was bang vergiftigd te worden en molk ze liever zelf.

 Het is daar nu overdag weer veertig graden.