De boze tuinman

 De tuin van Harry ter Balkt (1938-2015) zag ik in september 2005 toen ik hem opzocht in de Nijmeegse Cimbaalstraat, waar hij woonde, voor een opname op zijn 'Werkplek. Hij had sinds 1984 al vele malen opgetreden in onze Music-Hall en andere radioprogramma's. Ik kende hem zo'n beetje.

 Ik was te vroeg en liep nog wat rond door het naoorlogse nieuwbouw­wijkje met de vreemde straatnamen. Hij woonde in de Cimbaalstraat, verderop had je de Banjostraat, de Aubadestraat, de Fanfarestraat, de Gitaarstraat.

 Eenmaal in huis bij hem en Willemien keek ik naar de tuin. Een lege, donkere tuin op het Noor­den. Niet groot. Van Harry's vriend Frank Koenegracht hoorde ik het verhaal van deze tuin.

 Eens had Harry geprobeerd er wat van de maken. Iets te poten, te zaaien. Maar wat hij ook probeerde, het verdorde en er kwam niets op. En dat voor een jongen van het land. Hij was boos op de tuin, ver­telde Frank. En schreef er dit gedicht over, dat in 1994 verscheen in zijn bundel 'Zwaluwstaartjes'. Mooier portret van Harry ter Balkt ken ik niet:

 

 Tuinman boos op tuin

 

Als de dingen volgens u waren, tuin

dan waren ze volgens u.

 

Maar als de dingen volgens ons waren

dan waren ze volgens ons.

 

Erg waren de dingen

en zij vielen niet mee,

 

maar zij waren dan niet

volgens u, o tuin.