The Cleaners

 Ik zag de verhelderende documentaire The Cleaners van Riesewieck en Block. Manila. Als kind ben je daar bang als vuilraper op de belt terecht te komen. Je hebt geluk als je eindigt als opruimer op internet. In het Katholieke Manila, waar de strijd tegen de zonde er diep in zit.

 In de film The Cleaners worden 25.000 contents per dag geruimd door de schoonmakers. Kinderporno, zelfmoord, geweld, seks met kinderen. Uitingen van 37 terroristische organisaties. De 'moderatoren' werken op eigen gezag, de chefs nemen steekproeven van 3%. Innemende, intelligente jongens en meisjes zijn het. Met veel gewetensproblemen. Dat verbaast het meest.

 Wie controleert de sociale media. Wie controleert de controleurs? Die vraag rijst altijd weer, bij Wikileaks en nu bij de censoren van Facebook, Youtube, Google.

 Natuurlijk kunnen sociale media makkelijk misbruikt worden. Steeds meer door politiek. Er zijn geen andere nieuwsbronnen in Myanmar zodat moordenaars van de Rohingya kunnen door gaan.  In Turkije komt niets op Facebook wat Erdogan onwelgevallig is. Anders is Facebook zijn Turkse markt kwijt.

 Van de ooit bezongen internet-vrijheid van meningsuiting is weinig over.