Canvas

 Het Nederland dat de televisie me laat zien en dat ook in  kranten en politieke partijen als VVD en CDA steeds meer doordringt benauwt me. Door wat journalisten, politici en mediamensen kennelijk denken dat 'het volk' behaagt.

 De geest van Wilders is hier verder doorgedrongen dan in Duitsland en Belgie. Je ziet op televisie veel meer dwazen dan hun aanhang zou rechtvaardigen. Ze worden nauwelijks kritisch ondervraagd maar krijgen bijval van makers als Pauw en Jinek,  volgens de oeroude VARA-'sandwich-formule' (ernst vliegensvlug afgewisseld met ongein). Jan Kuitenbrouwer schreef er laatst goed over in NRC.

 'Innere Emigration' is wat ik ertegen doe. De term voor het geestelijk onderduiken zoals Duitse schrijvers in de Nazi-tijd. Gevolg is dat dat ik mijn avonden begin met het VRT-nieuws. waar Wim de Vilder de goede mengvorm is van presentator en ondervrager. Goedele Wachters en Annelies van Herck niet te vergeten.

 En na achten Canvas, waar Rudi Vranckx uitblinkt als internationaal verslaggever en redacteur van documentaires, en 'Terzake' met beurtelings Annelies Beck en Kathleen Cools, Stevige gesprekken zonder stamtafel-leut. En dat elke dag.

 Ach hadden wij een Canvas inplaats van die optocht van popularissen met als enige uitzondering Nieuwsuur.

Tags: