Bij de Bonzo ‘s thuis

 Het filmpje is er nog, Nienke Feis vond het. Het onderwerp dat ik met cameraman Hans van Genderen maakte voor vpro's Pik in 't is winter, in 1971 in een Londense buitenwijk bij robotbouwer Roger Ruskin Spear. Roger was bekend van z'n optredens met de Bonzo Dog Band, die ooit begonnen als de Bonzo Dog Dada Band, want ze kwamen van Arts School.

 Roger rende bij optredens met een schroevendraaier op de podia heen en weer tussen zijn altijd weigerende robots. Maar nu filmden we bij hem thuis en in de straat en er werkte veel.

 We zien stukjes van zijn Giant Kinetic Wardrobe, het Electric Leg komt voorbij en ook de Trouser Press, de broekenpers waar de Bonzos een hilarisch lied over maakten op tekst van Roger met muziek van Neil Innes. Neil, de muzikale leider, de man ook die me zo ernstig omhelsde toen mijn moeder gestorven was.

 Het laboratorium van Roger Spear laat zien hoe het in het voor-digitale tijdperk toeging: plakken, knippen en solderen, en alle letters met de hand schilderen. Geluid kwam uit cassettes. Een hoogtepunt tijdens optredens was de ellenlange oranje tuinslang met aan de ene kant een trompetmondstuk en aan de andere de beker, die Spear boven zijn hoofd rondzwaaide.

 De Bonzo's staakten de strijd een jaar later, van pure uitputting.  

 ps. Voor het filmpje zie Facebook of Vimeo..

Tags: