Begraven in je gsm..

 Hoezo modern? Heet de tentoonstelling in het Leidse museum voor Volkenkun­de. Wel tien Europese musea voor 'primitieve' kunst leverden materiaal. Van Stuttgart en Parijs tot Gotenburg en Rome.

 Waar je meteen tegenaan loopt is de - van schuld doordrenkte - koloniale hang naar authenticiteit in die verzamelingen. Immers, het Westen is slecht en kan de onbedorven natuurmens, de nobele wilde, die zijn vakmanschap door de eeuwen van vader op zoon overleverde alleen maar bederven. Rousseau zei het al.

 Die drang naar een verzonnen zuiverheid van vroeger zit diep, en hij zit in elke cultuur. Geert Wilders met z'n Nederlandse identiteit is daarin gelijk aan elke moslimfundamentalist.

 Maar wat zie je in Leiden? Traditie? Het bloed van de moderne tijd kruipt waar het niet gaan kan. En het kruipt soms bizar. Zo zijn er niet alleen beschilderde vrachtwagens en Papoea’s die dvd's zo mooi vinden dat ze er neussieraden van maken, het gaat verder. Gisteren lees ik in de krant dat nu vrijwel heel de wereld van mobieltjes is voorzien en in Leiden zie ik een Ghanese doodskist - fraai beschilderd - in de vorm van een gsm. Je laten begraven in je mobiel. Mij lijkt het de nog verborgen wens van heel wat Westerse 'kids'.

 Maandag in de Avonden meer.

Tags: