Bank

 De Europese banken 'zitten goed in hun vet', ze zullen de Italiaanse banken steunen, zeggen bankiers en de Europese Centrale Bank.

 De Italianen zijn de uitvinders van de banken. Italiaanse banken waren ooit bouwkunstige paleizen die je met enige schroom binnenging met je travellers cheques. Agenten voor de deur. Geüniformeerde portiers, prachtig getraliede loketten. Veel marmer. Prachtige architectuur van rond de vorige eeuwwisseling.

 En dan kwam het. Je was aan de beurt. Een vreemdeling met vreemde cheques, die tegen het licht werden gehouden.

 Dan moest je tekenen. Een keer had je thuis al gedaan, de tweede moest nu precies lijken op die je thuis al gezet had.

 Dat lukte me maar zelden. Leek het niet dan werden er wenkbrauwen gefronst.

 Mijn handtekening is altijd een probleem geweest. Drie verschillende handschriften kruisen elkaar: schuinschrift, blokschrift en verbonden blokschrift, ook wel koordschrift. Ik schreef er eerder over. Zo werd mijn handtekening ondanks veel oefenen een vreemde, steeds verschillende krabbel.

 Bij het inleveren van travellers cheques werd dat een gang naar de bankdirecteur in zijn luxe kantoor. Daar moest ik dan nogmaals, voor een derde keer, in aanwezigheid van een getuige, tekenen, nu op de achterkant van de cheque. Paspoort erbij, en zuchtend gaf men dan wat bankbiljetten.

 Bij dit alles bleef ik denken: maar het is toch mijn geld.  Vergeefs. Banken keren de rollen om.

 Ik bezit geen boek met foto's van Italiaanse bankenarchitectuur. Zou het bestaan? Mijn voorlopige favoriet: Mantova.