Apenheul

 Op het Franse platteland werd na de dood van een postbode in de schuur achter diens huis een enorme berg nooit bezorgde post gevonden. Het mooie van dit bericht was: niemand had in al die jaren iets gemist.

 De facteur had een diep inzicht in de aard van zijn vak. Wie Tati's 'Jour de fête' kent weet wat een postbode is: een idioot.

 Een brief is een indringer. Komt ongevraagd door je brievenbus binnen. Zelden met een prettige boodschap. Mail en facebook hebben voorzieningen waarmee je ongewenste post kunt blokkeren, maar dan nog. Er is een onoplosbaar verschil tussen verzenders en ontvangers.

 Mijn vriend Jan gooit alle post die niet in een witte envelop zit weg. De bruine berichten van de bank, de blauwe van de belasting, alles wat versierd is en vooral die met de drie op hun kant gezette rode kruisjes van de gemeente waar we wonen. Een gewoonte die ik heb overgenomen. Je weet immers wat er volgt, niks goeds.

 De eerste die ik zelf verfrommel - je hebt scheurders en frommelaars, ik ben een frommelaar - zijn die waarop staat 'Gefeliciteerd!'. of erger: 'U heeft een prijs gewonnen'. Meestal een toegangskaar­tje voor de Apenheul.

 ps. Op kerstavond gaat het over 'Briefje in fles' bij de Vorlesebühne in de Utrechtse Molen.

Tags: